Fathia Nkrumah

Ɛfi Wikipedia
Wɔakyerɛw nsɛm yi wɔ Akuapem kasa mu
Fathia Nkrumah
Fathia Nkrumah ne ne ba barima Gamal
Ghana ɔbea panyin a odikan
In role
1957/1958 – 24 February 1966
AnanmusiniMildred Christina Akosiwor Fugar
Ne ho asɛm
Awo bere
Fathia Halim Rizk

(1932-02-22)22 February 1932
Zeitoun, Cairo, Kingdom of Egypt
Owu bere31 May 2007(2007-05-31) (aged 75)
Badrawy Hospital, Cairo, Egypt
AmanyɔkuoConvention People's Party
Nehokani
(m. 1957; died Expression error: Unexpected < operator.)
MmaGamal (born 1959)
Samia (born 1960)
Sekou (born 1963)
N'adwumaTeacher, Bank teller, First Lady
ReligionCoptic Christian

Helena Ritzk Fathia a na ɔyɛ Misraimnii ɔbaapanin ma Ghana a wanya ne faahodie foforɔ sɛ ɔyere ma ɔmanpanin a ɔdi kan, Osagyefo Kwame Nkrumah ɛsan tetee no wɔ Zeitoun, mansini a ɛwɔ Kairo maa Misraim akristofoɔ abusua bi. Na ɔyɛ ne papa ba baa ɔtɔ so mmiɛnsa nanso ne papa na ɔyɛ aban adwuma firii mu ntɛm a ne wuo akyiri no, Fathia maame nkoaa na ɛtetee no

Abrabɔ nfitiaseɛ ne Awareɛ[sesa]

Yɛwoo Fathia Halim Ritzk wɔ Zeitoun, Kairo wɔ 1932. Ne papa yɛɛ adwuma sɛ klake wɔ Misraim tetefon adwumakuo mu na ɔfiri mu ntɛm gyaa ne maame ma ɔbɛyɛɛ konanii a ɔno nkoaa na ɔhwɛɛ Fathia. ɔno ne panin wɔ nkwadaa nnum a ɛwɔ abusua no mu. ɔwie ne ntoasoɔ sukuu a ɔsuaa Franse kasa no, ɔyɛɛ adwuma sɛ ɔkyerɛkyerɛnii wɔ ne sukuu a ɛwɔ Zeitoun, Notre Dame des Apotre. Adekyerɛ ansɔ.na ni no, ɔkɔyɛɛ adwuma wɔ sikakrabea. Frederik, Amerika nsɛmtwerɛnii a ɔde ne nnwoma puiɛ wɔ 1967, kaasɛ Nkrumah sumaa n'adamfo, Alhaji Saleh Said Sinare a na ɔka Ghanafoɔ a wɔyɛ nkramofoɔ a wɔdii kan  suaa adeɛ wɔ Misraim sɛ wɔmpɛ yere a ɔyɛ kristonii a ɔfiri Misraim mma no, na Fathia ka mmaa nnum a wɔyii wɔn no ho. Saa berɛ no, Kwame Nkrumah see no pɛ sɛ ɔbɛware no. Na ne maame mpene so sɛ ne ba foforɔ bɛware ɔbi a ɔfiri ɔman foforɔ so na wafiri wɔn  man no mu akɔ ɛsan sɛ na Fathia nua barima ne ne ngrɛsi yere afiri Misraim. Fathia kyerɛɛ mu sɛ Nkrumah yɛ nipa titiri tesɛ Nasser, nanso ne maame ankasa ne ho anaa Mpo w'anhyira awareɛ no so. Nkrumah waree Fathia wɔ kristianborg abankɛseɛ mu, Accra wɔ afe foforɔ no da a ɛdi kan, berɛ a ɔbɛduruu Ghana.

Ɔfiri Ghana[sesa]

Na Fathia Nkrumah yɛ yere a na ɔnyiniiɛ na wa wo mmiɛnsa, na yɛtuu ne kunu aban guuɛ wɔ Ghana asraa aban a ɛdi kan wɔ ɔgyefoɔ 24, 1966. Ɛɛwɔ berɛ a yɛ kyire ne kunu no, na ɛtwa sɛ ɔde ne mma kɔ Kairo, Misraim kɔ tete wɔn.