Potosí

Ɛfi Wikipedia

Potosí, a na wɔfrɛ no Villa Imperial de Potosí wɔ atubrafo bere so no yɛ ahenkurow ne Potosí Dwumadibea a ɛwɔ Bolivia no kuropɔn. Ɛyɛ nkurow a ɛkorɔn sen biara wɔ wiase no mu biako a ɛyɛ 4,090 m (13,420) na ɛwɔ hɔ ft) . Mfehaha pii no, na ɛhɔ na na Spain atubrafo dwetɛ mfidie no wɔ . Wɔakora kuropɔn no atubrafoɔ adansiɛ no fa kɛseɛ so wɔ kuropɔn no abakɔsɛm mu mfimfini, a - ne Cerro Rico de Potosí a ɛho hia wɔ wiase nyinaa - yɛ UNESCO Wiase Agyapadeɛ a wɔakyerɛ sɛ ɛyɛ no fa.

Potosí da Cerro de Potosí ase —ɛtɔ mmere bi a wɔfrɛ no Cerro Rico ("bepɔw a ɛyɛ fɛ") — bepɔw a nnipa pii susuw sɛ ɛyɛ dwetɛ a "wɔde" a ɛhyɛ kurow no so. Cerro Rico ne nea enti a Potosí ho hia wɔ abakɔsɛm mu efisɛ na ɛno ne dwetɛ titiriw a wɔde ma Spain Ahemman no kosii sɛ Guanajuato a ɛwɔ Mexico no boroo no so wɔ afeha a ɛto so 18 mu.

Asase ho adesua[sesa]

Cerro Rico de Potosí a ɛwɔ Bolivia Tin Belt no ne dwetɛ a ɛdɔɔso sen biara wɔ wiase, na wɔatu fi afeha a ɛto so dunsia no mu, na ebedu 1996 no, na ɛyɛ tɔn 60,000. Akontaabu kyerɛ sɛ dwetɛ pii da so ara wɔ mmeae a wotu dwetɛ no. Potosí bɛyɛɛ kurow a ɛto so abien a ɛso sen biara, ne beae a wɔyɛɛ mint a edi kan no, wɔ Amerika. Eduu 1891 no, dwetɛ bo a ɛba fam no maa nsakrae baa tin a wotu mu, na ɛkɔɔ so kosii 1985 mu. Bere a wɔyɛɛ no kɛse wɔ afeha a ɛto so dunsia ne dunwɔtwe mu no, na dwetɛ a ɛkɔ soro kodu 40% wɔ aboɔden abo no mu.  : 1 . 374 na ɛwɔ hɔ 

Abakɔsɛm[sesa]

Berɛ tenten mu wien bɔberɛ[sesa]

Potosí wɔ wim tebea a ɛntaa nsi ma kurow a ne kɛse te, esiane ne sorokɔ kɛse a ɛboro mita 4000 nti. Semi-drid na sɛ wɔkyekyem pɛpɛɛpɛ a, ɔhyew a ɛwɔ ne bosome a ɛyɛ hyew sen biara mu te 10 no so pɛɛ °C threshold, kurow no wim tebea trɛw nea ɛwɔ mmepɔw so wim tebea a ɛwɔ mmeae a osu tɔ na owia bɔ kɛse ( Cwc, sɛnea Köppen wim tebea nkyekyɛmu kyerɛ no ), a ɛwɔ po ase su ne alpine wim tebea (E). Awɔw bere mu yɛ nwini na ɛyɛ nsu na da biara da dodow a ɛkɔ soro no ntaa nkɔ soro nsen 20 °C, bere a awɔw bere mu no, nna a ɛyɛ nwini na anadwo a awɔw wom kɛse no yɛ −4 °C. Saa ɔhyew a ɛba fam yi fi osu a ɛtɔ kɛse wɔ awɔw bere mu asram no mu a ɔhyew a efi mu ba no ma ɔhyew mu nsakrae a ɛkɔ soro ba awiabere mu.

Ahemman kurow Potosí a Gaspar Miguel de Berrío yɛe wɔ 1758 mu no ho mfonini . Tete Nneɛma Akorae a Ɛwɔ Charcas .
Cerro Rico del Potosí, mfonini a edi kan wɔ Europa. Pedro Cieza de León, afe 1553 mu

Nsɛm a wɔde gyinaa so[sesa]