Akanda National Park

Ɛfi Wikipedia
Wɔakyerɛw nsɛm yi wɔ Akuapem kasa mu
Akanda Ɔman Mmoa Yɛmmea
national park
inception2002 Sesa
countryGabon Sesa
coordinate location0°37′0″N 9°33′0″E Sesa
official websitehttp://www.parcsgabon.org/decouvrez-les-parcs/les-13-parcs-nationaux/parc-national-d-akanda Sesa
significant placeLibreville Sesa
Map
Wɔakyerɛw nsɛm yi wɔ Akuapem kasa mu

Akanda Ɔman Mmoa Yɛmmea (National Park) yɛ Ɔman Mmoa Yɛmmea 13 a ɛwɔ Gabon a Ɔmampanyin Omar Bongo de sii hɔ wɔ afe 2002 mu wɔ mfeɛ mmienu nhwehwɛmu a DFC, WCS ne WWF yɛeɛ akyi no mu baako. Wɔayɛ ɔman no mmɔnten so atrae 13 no sɛnea ɛbɛyɛ a egyina hɔ ma ɔman no mu abɔde a nkwa wom ahorow na ɛhyɛ nsrahwɛfo ho nkuran. Akanda National Park wɔ ɔman no atifi fam apuei, ɛbɛn Libreville, na mpoano wɔ Mondah ne Corisco po no ano.

Mangrove ne mpoano a asorɔkye a ɛwɔ hɔ titiriw na ɛwɔ ɔman no mmɔnten so atrae no mu. Gabon wɔ mangrove atɛkyɛ a ɛwɔ Afrika nyinaa mu 2.5% pɛ, nanso Akanda ne Pongara National Park a ɛbɛn hɔ no yɛ mangrove a wɔabɔ ho ban wɔ asasepɔn no so nyinaa mu 25%. Wɔdi dwuma titiriw wɔ abɔde a nkwa wom mu na wɔboa ma mpoano a atwa Libreville ho ahyia no gyina. Nnipa a wɔtow hyɛ wɔn so fi adan ne nnɔbae a wodua nyinaa mu no yɛ asiane ma mmɔnten so atrae abien no nyinaa.

Po mu mmoa dɔɔso wɔ po abien no nyinaa mu, na Corisco po no ma mpɔtorɔ nya baabi a ɛho hia a wodidi. Akanda ho hia wɔ amanaman ntam sɛ beae a nnomaa a wotu kɔtra mmeae foforo kɔ, na ɛhɔ na nnomaa a wɔte saa dɔɔso sen biara wɔ Gabon. Ɛyɛ IUCN Beae a Ɛho Hia.